Дали ще можем да ъпдейтнем сегашните Windows Phone устройства до Apollo?

    За момента мобилната платформа на Microsoft, Windows Phone, няма проблем с фрагментацията. Дори и потребителите, купили едно от първите Windows Phone устройства, вероятно вече са ъпдейтнали своето устройство до най-новата версия на софтуера (за момента Mango). А дори и да не са го направили, те имат тази възможност. Възможно е обаче, в края на годината нещата да се променят.

    Изглежда, че има два варианта на Tango версията на Windows Phone – Tango I и Tango II.

    Tango I е предназначен за устройствата от нисък клас и с ниска цена. Повечето Windows Phone устройства имат процесор, работещ с честота минимум 1GHz и имат не по-малко от 512MB RAM памет. Напомняме Ви, че с излизането на Windows Phone операционната система, това беше минимума откъм хардуер, изискване на Microsoft. Устройствата с версия Tango I на Windows Phone имат 800MHz процесор и 256MB RAM памет. От Microsoft твърдят, че тези устройства ще могат да използват 95% от приложенията в WP Marketplace. Единствено приложенията, използващи много памет, ще трябва да бъдат модифицирани, за да могат да бъдат използвани от Tango I устройства.

    Tango II е софтуерен ъпдейт за Windows Phone. В него са оправени някои бъгове, има добавени нови възможности.

    След Tango идва Apollo. Версия Apollo се предполага, че ще бъде базирана на същия kernel, който е използван и в desktop версията на Windows 8. Според слуховете Apollo ще поддържа екрани с по-висока резолюция, двуядрени процесори, NFC и други. Тук идва и въпросът дали сегашните Windows Phone устройства ще могат да бъдат ъпдейтнати до Apollo.

    По време на MWC 2012 Terry Myerson, Корпоративен вицепрезидент Windows Phone, е споделил, че целта на Apollo е съвместимост на приложенията. Това може да означава, че версия Apollo ще бъде напълно различна от предишните версии и … потребителите няма да могат да ъпдейтнат своите сегашни телефони до Apollo.